Analýza logů

OKAMŽITÁ ANALÝZA V PŘÍPADĚ KYBERNETICKÉHO ÚTOKU JE KLÍČOVÁ

  1. Rychlá reakce na incidenty: Útočníci mohou být velmi rychlí a útoky mohou probíhat v reálném čase. Okamžitá analýza logů umožňuje rychlou identifikaci neobvyklých nebo podezřelých aktivit, což zvyšuje šance na okamžitou reakci a minimalizaci poškození.

  2. Zjištění rozsahu útoku: Analyzováním logů lze rychle určit, jak daleko útok postoupil v síti nebo systému. To pomáhá určit rozsah a závažnost incidentu.

  3. Identifikace útočníků: Okamžitá analýza logů může poskytnout informace o charakteristikách útoku, způsobech, kterými útočníci pronikli, a dalších stopách, které mohou vést k identifikaci útočníků. Tato informace může být klíčová pro následné vyšetřování.

  4. Prevence dalších útoků: Analyzováním logů můžete identifikovat bezpečnostní chyby a slabá místa ve vaší infrastruktuře. Tím můžete přijmout opatření k okamžitému zajištění a prevenci dalších útoků.

  5. Splnění regulací a normativních požadavků: Některé regulace a normativní požadavky vyžadují rychlou odezvu na bezpečnostní incidenty a okamžitou analýzu logů. Splnění těchto požadavků může chránit organizaci před právními následky.

Časté dotazy

Ano, součástí analýzy logů je i poskytnutí doporučení pro řešení bezpečnostních incidentů.

Ano, finální report analýzy logů obsahuje popis detekovaných incidentů a jejich závažnost.

Jednorázová analýza logů obvykle zabere 12 až 24 hodin. Hodně záleží na velikosti a počtu logů, které jsou skenovány.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NUKIB) nabízí oficiální postupy, které je vhodné aplikovat při identifikaci a řešení bezpečnostních incidentů. Více informací přímo na webových stránkách - https://nukib.gov.cz/cs/infoservis/dokumenty-a-publikace/navody/